Szkoła Podstawowa nr 7 w Lęborku

Szkoła Podstawowa nr 7
im. Bohaterów Westerplatte
w Lęborku

SP7 w Lęborku - adres
ul. Piotra Skargi 52, 84-300 Lębork

REAKCJE ENZYMATYCZNE W KUCHNI

REAKCJE ENZYMATYCZNE W KUCHNI

W sobotę 30 marca, uczestniczyliśmy w otwartych pokazach doświadczeń chemicznych na Wydziale Chemii Uniwersytetu Gdańskiego. Dr Tomasz Pluciński – autor pokazów po raz kolejny w spektakularny sposób przedstawił szereg eksperymentów pod tytułem „Reakcje  enzymatyczne ”. Bohaterami doświadczeń byli : oksydaza polifenolowa odpowiedzialna za ciemnienie czyli utlenianie świeżo obranych warzyw i owoców, w skutek czego niechętnie kupujemy w sklepie szary (a nie biały chemicznie pozyskiwany) chleb czy makaron, peroksydaza i tolidyna, której utlenianie daje atramentowe zabarwienie np. pietruszki oraz peptydaza ( m.in. składnik kiwi) skutecznie uniemożliwiająca ścinanie się galaretki spożywczej, także pamiętajmy: w żadnym wypadku świeże kiwi do galaretki! Opiekunami ciekawych świata uczniów były  A. Gryfkowiec i E. Kosińska