W sobotę 30 marca, uczestniczyliśmy w otwartych pokazach doświadczeń chemicznych na Wydziale Chemii Uniwersytetu Gdańskiego. Dr Tomasz Pluciński – autor pokazów po raz kolejny w spektakularny sposób przedstawił szereg eksperymentów pod tytułem „Reakcje enzymatyczne ”. Bohaterami doświadczeń byli : oksydaza polifenolowa odpowiedzialna za ciemnienie czyli utlenianie świeżo obranych warzyw i owoców, w skutek czego niechętnie kupujemy w sklepie szary (a nie biały chemicznie pozyskiwany) chleb czy makaron, peroksydaza i tolidyna, której utlenianie daje atramentowe zabarwienie np. pietruszki oraz peptydaza ( m.in. składnik kiwi) skutecznie uniemożliwiająca ścinanie się galaretki spożywczej, także pamiętajmy: w żadnym wypadku świeże kiwi do galaretki! Opiekunami ciekawych świata uczniów były A. Gryfkowiec i E. Kosińska